​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Omheining

 

 

In tegenstelling tot veel andere dieren, kunnen schapen vrijwel het hele jaar buiten zijn. Daarom is een veilige schapenafrastering erg belangrijk!  Ondanks dat de WSN erg honkvast is is toch belangrijk duidelijke grenzen aan te geven met een goed schapenschrikdraad. De wol isoleert en daardoor zijn schapen minder gevoelig voor stroom. Zorg daarom voor een goede afrastering zodat de schapen niet kunnen ontsnappen.

Schapen zijn continue in beweging en moeten regelmatig omgeweid worden. Zeker de grens tussen wat kaal gevreten is en het verse gras, wat ze te wachten staat, moet goed afgezet zijn.

Er is verschil tussen

  • vaste omheining
  • mobiele omheining

Voor vaste omheining wordt in de regel voor schapengaas gekozen. De omheining staat op een vaste plek en omheint bijvoorbeeld het totale perceel. Met omweiden worden de percelen in stukken verdeeld en dat wordt in de regel met een flexibel/mobiele omheining gedaan.

Indien de schapen niet altijd op dezelfde plek grazen kun je kiezen voor verplaatsbaar schrikdraad met voldoende stroom. De twee meest gekozen oplossingen hiervoor zijn stroomdraden, de SmartFence of afrasteringsnetten. 

Omheining voor gehoornde schapen behoeft wat andere maatregelen. Het grote gevaar van Flexnetten is dat een Walliser er in bijft hangen met de hoorn en vervolgens verstrikt raakt in de mazen van het net en door de stroomklappen een hartstilstand krijgt. 

En veiligere manier zijn stroomdraden. Deze zijn los te 'zigzaggen' door stroompaaltjes of je hebt een systeem zoals bij de Smartfence waarbij de paaltjes, draden en haspel in 1 zitten. 

 

Wil je zien hoe dit werkt kijk dan hier

Gebruik je wel stroomnetten zorg dan dat deze niet slap hangt. Hoe strakker het net hoe minder kans dat ze er met de hoorn in blijven hangen. Zet de begin en de hoekpalen goed vast. Een goed gespannen flexnet staat aan de bovenkant strak gespannen.

Het blijft oppassen zelfs met vaste omheining. Er is een moment dat lammeren met korte hoorntjes wel met de kop door een maas van het gaas kunnen maar vaak niet meer terug. 

Plaats in die periode stroomdraden voor je vaste omheining of zorg dat je omheining hebt met fijner maaswerk.

 

​​​​​​​