Anti dekschort

​​​​​​​Een anti-dekschort kan je gebruiken wanneer je de ram tussen je koppel ooien wilt houden zonder dat hij zich voortplant. Een ram alleen huisvesten is niet echt een optie omdat een schaap een kuddedier is en een soortgenoot nodig heeft.

Een antidekschort kan dan een optie zijn, maar geeft geen volledige 100 % garantie. Een goed passend schort en hem correct om doen verhoogd wel het succes hier op.

Heb je net een onverwant koppeltje lammeren gekocht houd er dan rekening mee dat de lammeren rond de 4-5 maanden vruchtbaar worden maar dat een dekking dan nog niet wenselijk is.

Nou heeft een ramlam nog niet dezelfde grootte en omvang bereikt als de maat waar een anti-dekshort op gemaakt is, nml voor een volwassen ram.

De maat die voor een volwassen ram goed passend is, is 38/50x60 cm. 

Het risico van een te groot anti-dekschort is dat het ramlam er steeds instaat wanneer hij op wil staan en het schort binnen de kortste keren kapot heeft.

Je zal hem dus op maat moeten maken.

 

Op maat maken

Het op maat maken van een anti-dekschort passend voor een ramlam van 3 t/m 9 maanden.

Vouw de onderrand ongeveer 10 cm om, sla de zijkanten naar dezelfde kant om ( zie foto) en naai het geheel vast met de naaimachine.

Het anti-dekschort wordt direct achter de oksels van de ram geplaatst en wordt met de riem om de schouders op de schoft vastgemaakt. Is de riem te lang leg er dan een knoop in.

Zorg dat je tussen schort en buik een vinger ruimte houdt. Houd er rekening mee dat je de riem regelmatig bij stelt omdat een ramlam nog groeit maar de wol ook steeds meer plaats inneemt.

​​​​​​​