​​​​​​​

 

Bronst en voortplanting

​​​​​​​

Hou er rekening mee dat de markt voor rammen meer verzadigd begint te raken en je ze dus minder makkelijk kwijtraakt. Bij fokken horen ook dit soort verantwoordelijkheden. Bedenk dus telkens goed met hoeveel ooien je wilt gaan fokken.

 

Vanaf een leeftijd tussen de 4-6 maanden kan een WSN lam al vruchtbaar zijn.

De WSN kent een continue-bronst wat zoveel inhoudt dat zij het hele jaar door vruchtbaar zijn. Toch lijken zij een voorkeur te hebben voor het najaar. Wanneer de daglengte afneemt activeert dat hun hormonen die de bronst stimuleert.

Raadzaam is om een ooilam pas voor het eerst te laten dekken wanneer zij wat meer uitgegroeid is, zo rond een leeftijd tussen de 9 en 12 maanden.

Een ooi is gemiddeld 24-36 uur bronstig in een cyclus van ong 17- 21 dagen. Wat zoveel inhoudt dat zij elke 17-21 dagen opnieuw vruchtbaar is en de ram toe zal laten. Dit wordt ook wel rits of oestrus genoemd.

Het gebruiken van een kleurmarkering, bijvoorbeeld een dekblok, kan een hulpmiddel zijn om te zien wanneer de ram gesprongen heeft. Noteer deze datum en tel 17-21 dagen vooruit. Rond die datum kan je de ram opnieuw zien springen, maar alleen wanneer de vorige dekking niet gepakt heeft. Verwissel na de eerste dekking de kleur van het dekblok. Begin met een lichte kleur; geel, groen, blauw en rood.

Wanneer de ooi bevrucht is zal ze de ram niet meer toelaten. Noteer de laatste dekdatum en tel hier 150 dagen bij op om een schatting te hebben van de aflammerdatum.

Gemiddeld draagt een schaap 145 dagen. Door het bijhouden van het werkelijke aflammermoment bij de WSN is gebleken dat zij eerder een draagtijd van 150 dagen hebben.

Hulpmiddel bij het berekenen aflammerdatum, klik hier Deze is gebaseerd op 145 dagen ( tel er dus 5 dagen bij op)

Wil je meer zekerheid of de ooi echt drachtig is dan kan je tussen de 40 en 90 dagen een scan door de veearts laten maken.

 

Wanneer de ooi bevrucht is zal ze de ram niet meer toelaten. De ram zou je nu dus zonder anti-dekschort bij de ooien kunnen laten maar geeft wel risico op verspreiding van de aflammerperiode wanneer pas later blijkt dat een dekking toch niet gepakt had. Wil je dit risico niet lopen haal dan de ram uit de koppel of maak gebruik van een antikdekschort..

Hoe een anti-dekschort werkt zie je in hoofdstuk anti-dekschort