​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Walliser Schwarznase

 

Uiterlijk

 

De Walliser Schwarznase is een bergschaap met een aantal specifieke eigenschappen wat betreft bouw, aftekeningen en wol. Het is een schaap met een harmonische, robuuste en forse lichaamsbouw. Ooien wegen 70 tot 90 kilo, volwassen rammen kunnen zelfs 120 kg wegen. Zowel ooien als rammen hebben spiraalvormige hoorns, bij rammen staan deze met grote lussen gedraaid van de kop af. De aftekeningen zijn specifiek en zwart van kleur, verder is de wol over het geheel wit. Bij de kop is de snuit tot halverwege de kop zwart en dit is verbonden met de zwart omrande ogen. Ook de oren zijn zwart. De poten hebben zwarte symmetrische vlekken op de voorknieën, de hakken en de koten. Verder heeft een ooi een stuitvlek onder de staart, een ram mag dat juist niet hebben. De wol groeit gelijkmatig over het gehele lichaam inclusief poten, staart en kop.

 

Geschiedenis

 

De walliser Schwarznase is een bergschaap dat afkomstig is uit kanton Wallis in Zwitserland. Het heeft zich in de loop van de eeuwen aangepast aan het ruige bergklimaat in de Alpen. Daardoor is het een sober ras dat vroeger vooral gebruikt werd voor de vlees- en wolproductie. Kenmerkende eigenschappen die verder uit de oorsprong van de Walliser Schwarznase voortkomen zijn zelfredzaamheid en gebiedstrouw.

 

Huidige toepassingen

 

Het unieke uiterlijk en het rustige karakter van de Walliser Schwarznase heeft ervoor gezorgd dat dit ras tegenwoordig weer volop in de belangstelling staat. Niet voor niets wordt het wel “the cutiest animal of the world” genoemd. Uiteraard is het ras nog altijd in Zwitserland in het oorspronkelijke gebied aanwezig, maar het heeft zich verder over heel Europa en ook de rest van de wereld verspreid. Men probeert nu vooral goed gebouwde dieren te fokken met de juiste aftekeningen.

 

Voortplanting

 

De Walliser Schwarznase is een vruchtbaar schaap dat het hele jaar door lammert, maar vooral in het voorjaar en najaar. Gemiddeld geeft een ooi 1,6 lammeren per jaar. Het ras heeft verder goede moedereigenschappen. Een ooi lammert de eerste keer op een leeftijd van 1,5 jaar.

 

Specifieke raskenmerken

 

Naast het specifieke uiterlijk die hierboven al is beschreven is vooral het karakter uniek. Een Walliser Schwarznase heeft een vriendelijk en rustig karakter en is verder ook erg gebiedstrouw.