Wie zijn wij

Het team rasvertegenwoordigers Walliser Schwarznase (team RV WSN)  is per november 2020 door zowel de Walliser Schwarznase (WSN) leden als het bestuur van de Vereniging van Speciale schapenrassen (VSS) verkozen en benoemd tot Team Rasvertegenwoordigers WSN.

Dit team bestaat uit meerdere leden. Samen denken we de kennis en kunde te hebben om de leden en aspirantleden van de VSS met Walliser Schwarznasen goed te kunnen ondersteunen. wij hebben persoonlijke ruime ervaring met het houden van dit ras , een breed netwerk, digitale vaardigheden en bestuurlijke ervaring.

Wij gaan ons de komende tijd met veel enthousiasme inzetten voor het ras Walliser Schwaznase in het algemeen en in het bijzonder voor aangesloten leden. Dit willen we doen door het organiseren van fysieke en digitale bijeenkomsten voor alle leden, door het delen van kennis en ervaring van en met de leden en door het digitaal toegankelijk maken van relevante informatie over het houden en verzorgen van WSN op deze website.

Ook willen we aandacht besteden aan de begeleiding van potentiële houders van WSN zodat zij vóóraf de juiste keuzes in de aanschaf kunnen maken.

Maar bovenal willen we actieve deelname van en met de leden stimuleren zodat eenieder nog meer plezier krijgt in het houden en fokken van Walliser Schwarznase.

 

 

​​​​​​​

Hetty van Riessen

(Rasvertegenwoordiger)

Mijn naam is Hetty van Riessen, ik ben 57 jaar en ruim 15 jaar actief bezig met schapen. Ik heb veel ervaring opgedaan bij zowel grote als kleine schapenbedrijven. Ook heb ik samen met mijn man, Johan Stoop, een periode met een gescheperde schaapskudde gewerkt om uit te zoeken of een begrazingsbedrijf met 300 schapen bij ons pasten. Daar bleek ons hart toch niet te liggen. Ik ben vooral van de individuele contacten met zowel mens als dier. Samen met Johan zijn wij 9 jaar geleden De Schaperie gestart. Met onze kudde Walliser Schwarznase zijn wij neergestreken op een prachtige boslocatie in Almere waar o.a. speciale doelgroepen welkom zijn voor een luisterend oor, om de nodige rust en eenvoud tussen onze dieren te ervaren of om creatieve therapie te volgen.

Ik ben erg gemotiveerd om samen met de overige teamleden Rasvertegenwoordiging mij in te zetten voor ons ras de Walliser Schwarznase en hun (toekomstige) eigenaren!

Hans Groenhuis

(Rasvertegenwoordiger)

In 2012 zag ik, Hans Groenhuis, bij toeval een koppel Walliser Schwartznasen in een wei lopen. Wat een bijzondere verschijning, wat een prachtige dieren. Heel anders dan de zwartblessen die wij vroeger hadden. Dus op zoek gegaan naar de achtergrond van deze schapen en gelukkig konden wij een jong ooitje en rammetje kopen van Burt van Ramshorst. Dat koppeltje was het begin van een verdere verdieping in het ras, de raseisen, genotype,etc. Via zorgvuldige keuze van de dekrammen en selectie van de geboren lammeren hebben we een mooie kudde van thans 10 ooien en een ram opgebouwd.
Op het verzoek van de vereniging om mede rasvertegenwoordiger te worden heb ik dan ook graag positief gereageerd. Ik hoop dat we met alle fokkers en liefhebbers verder kunnen werken aan onderlinge contacten, uitwisseling van ervaringen en waar nodig het ras samen te verbeteren.


Met vriendelijke groet,
Hans Groenhuis

Susanne Stultiëns

(ondersteuner Team rasvertegenwoordiging)

Mijn naam is Susanne Stultiëns, 57 jaar oud en met man, 3 honden, 2 paarden, 12 kippen en 17 Walliser Schwarznase woonachtig op een boerderij in het gehucht Indijk, vlakbij Sneek in Friesland. In 2016 waren wij op zoek naar een leuk schapenras en nadat iemand ons had getipt zijn we op een kinderboerderij gaan kijken naar wat later Walliser Schwarznase bleken te zijn. Een toen nog relatief onbekend ras. We waren meteen verkocht. In de eerste plaats sprak het uiterlijk ons aan, aangezien wij van dieren houden die stevig en oorspronkelijk zijn. We hebben kruising Newfoundlander honden en Tinker paarden , dus dit ‘oerschaap’ zou daar mooi bij passen. En daarnaast vonden we het benaderbare karakter ook heel aansprekend.
Er was toen heel erg moeilijk aan Walliser te komen, simpelweg omdat ze er nauwelijks waren. Met heel veel geluk konden we een kleine kudde overnemen van iemand die ermee stopte: 3 drachtige stamboek ooien en een gecastreerde ram. Alles samen voor het bedrag van 750 euro, dat kun je je, in een tijd waar deze prijzen gevraagd worden voor een enkele ooi, nu nauwelijks meer voorstellen. De afgelopen jaren hebben we op beperkte schaal gefokt en hebben we in totaal 24 lammetjes geboren zien worden. Wij houden van het grotere type en daar proberen we op te fokken, naast natuurlijk het behoud van goede raskenmerken. Maar ondanks dat wij ook topdieren hebben gefokt, zijn wij vooral hobbyfokkers die allereerst ontzettend veel plezier beleven aan het dagelijks contact met onze schapen.
In het begin is het voor ons redelijk zoeken geweest naar informatie. Ik merk dat, nu de Walliser immens populair zijn geworden, het delen van kennis gelukkig ook makkelijker wordt. En dat is ook belangrijk, want de Walliser zijn wat hun gezondheid en welzijn betreft afhankelijk van hoe wij, eigenaren en fokkers, daarmee om gaan. Kennisdeling is een van de redenen waarom ik samen met mijn man Roland met veel plezier oriëntatiefokker ben geworden en waarom ik onlangs met net zoveel plezier ja heb gezegd toen mij werd gevraagd of ik ondersteuner van het team rasvertegenwoordiging wilde worden. De rasafdeling groeit als kool, net zoals het aantal leden van de facebookpagina van de WSN. Met behulp van de oriëntatiefokkers kunnen de lijntjes in principe kort worden gehouden en kan er gezorgd worden voor meer binding met en verbinding tussen de fokkers in de regio. Waarbij het wat mij betreft gaat om zowel kennis als plezier. Voor de een zal dat bloedserieus fokken zijn, voor de ander meer de lol van het houden van een paar bijzondere schapen, al dan niet met een ‘schoonheidsfoutje’. Vanuit mijn rol hoop ik in ieder geval bij te kunnen gaan dragen aan een bloeiende en enthousiaste rasvereniging waar iedereen zich thuis voelt die de Walliser Schwarznase een warm hart toedraagt. Dus graag tot ziens!

 

 

​​​​​​​