september

Datum
01-09-2021
Geschreven door
Team rasvertegenwoordiging

Deel deze pagina

Het spenen van lammeren

Tot een leeftijd van 3 maanden heeft moedermelk nog nuttige voedingsstoffen voor het lam. Speen een lam dus liever niet voor dat het 3 maanden oud is. 

Vóór het spenen is het raadzaam het lam aan bix te laten wennen.  

De pens moet wel de tijd krijgen om te wennen aan krachtvoer, bouw dit dus langzaam op met eerst een klein handje naar ongeveer 100/ 200 gram muesli per dag. 

Muesli geeft minder kans op slokdarmverstopping; lees meer

Het werkelijke spenen is het moment waarop de lammeren en de ooi gescheiden worden. Zorg dat ooi en lammeren ver genoeg uit elkaar zijn zodat zij elkaar niet kunnen zien en/of horen. Na ongeveer 14 dagen kunnen de lammeren eventueel weer terug naar de kudde.

Zorg dat de ooi de eerste week na het spenen schraal geweid wordt. Het uier moet 'in gaan drogen' wat ongeveer een dag of 10 duurt. Houdt in deze periode de ooi en haar uier even goed in de gaten of er geen uierontsteking gaat ontstaan.

Bij het spenen van meerlingen wordt het aanbevolen om alle lammeren op hetzelfde moment bij de ooi weg te halen.

 

Terug brengen in conditie van de ooien

Ooien die melk hebben gegeven kunnen in conditie gezakt zijn. 

Voordat de ooi weer gedekt wordt is het beter haar eerst weer in een goede conditie te krijgen.

Afhankelijk van de periode van het jaar kan de ooi in een rijker weiland gezet worden of er kan krachtvoer gegeven worden.

 

Er zijn goede boeken in de handel waar je precies kunt lezen hoe je een conditie van een dier beroordeelt.

 

Scheren

Kijk voor vachtverzorging hier

Denk eraan om eventueel na het scheren opnieuw met een ' pour on'-middel te behandelen.

 

Wormonderzoek

In september kan de rode lebmaagworm (Haemonchus contortus) nog veel voorkomen.  Deze wormsoort geeft géén diarree! Wel kun je zien dat een dier sloom wordt, wat achter blijft en bleke slijmvliezen heeft.

Lammeren die nog geen resistentie hebben opgebouwd zijn hier erg gevoelig voor! Controleer hun mest eens in de 2 maanden. Vergeet ook niet 10 dagen na het eventuele gebruik van een ontwormingsmiddel te controleren of de behandeling aangeslagen is. « Vorige | Terug | Volgende »