Nieuwe bezoek adressen
Er hebben zich weer nieuwe orientatiefokkers aangemeld. Dit zijn bezoekadressen om kennis op te doen of te delen. Kijk snel op de kaart waar een ORF bij jou in de buurt zit. Klik hier
Voer geen snoeiafval aan de schapen!
Rododendron, taxus en hedera zijn o.a. giftige planten. Bij opname hier van zie je een schaap speekselsen, schuimbekken, tandknarsen. Behandeling komt vaak te laat dus voorkomen is in dit beter dan niet te genezen.
Laat hooi eerst besterven
Vers gemaaid hooi moet eerst 6 tot 8 weken "besterven" (nabroeien) zodat de conservering voltooid is.
Controle mestonderzoek
Heb je begin april mestonderzoek gedaan dan kan er inmiddels een nieuwe (te hoge) besmetting onstaan zijn. Alleen de kleur van de slijmvliezen controleren is niet echt betrouwbaar. Echter wanneer de slijmvliezen te wit zijn loop je al met 0-1 achter, de bloedarmoede is dan al opgetreden. Het even inleveren van mest bij de veearts of zelf mestonderzoek is een betere aanpak.
Slijmvliescontrole klik hier
Wallisers en myiasis
De periode om waakzaam te zijn voor Myiasis, oftewel maden, is al weer een tijd aangebroken. Waarschijnlijk kent iedereen de boosdoener wel. De dikke grote groene vleesvlieg, de officiƫle naam is Lucilia Sericata. Deze vlieg legt eieren op het schaap, die zich razendsnel ontwikkelen tot larve en is actief van april tot medio oktober.
De Walliser is door hun lange wol en de hoge dichtheid van de wol een prima gastheer, maar ook de weeromstandigheden spelen een belangrijke rol. De vlieg kan overal in de wol haar eieren leggen maar de plekken waar je ze het meeste tegen kan komen is op de achterhand rond de staart. Als ze diarree hebben of net afgelammerd hebben of staartplassers zijn is het extra oppassen geblazen. Bij een Walliser vind je ze ook achter de horens. Vaak bij dieren waarvan de horens nog in de groei zijn,maar ook bij rammen is het achter de horens een prima legplek voor de eieren vanwege de typische geur die rammen hebben.
De eieren ontwikkelen zich snel tot larve en, kunnen binnen enkele uren al de huid van het schaap beschadigen. De eieren zien er uit als hele kleine rijstkorreltjes, die je vaak in klontjes tegen komt maar doordat ze vaak vlak op de huid en onder de wol gelegd worden, zie je ze vaak niet. Een schaap die Myiasis heeft:
Dit is een kleine opsomming met symptomen die je tegen kan komen. Controleer het dier dan goed, want voor je het weet, hebben de maden hun weg naar binnen gevonden in het schaap en dat heeft helaas vaak een dodelijke afloop.
Als je maden tegen bent gekomen, begin dan gelijk met het afknippen van de wol van de aangetaste plek(ken). De wol verbrand je of doe je in lucht dichte zakken. Behandel de plekken met maden met neocidol, dit dood de eieren en larven onmiddellijk. Neocidol is recept plichtig via de veearts verkrijgbaar. Volg daarnaast altijd de veiligheidsvoorschriften van de verpakking. Behandel eventueel het schaap met antibiotica, raadpleeg hiervoor de veearts. Hebben de maden zich een weg naar binnen weten te werken, dan is het belangrijk dat de veearts er bij komt voor een beoordeling en verdere behandelplan.
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom behandel je de schapen preventief tegen Myiasis. Dit kan met de volgende middelen:.
En zo zijn er nog een aantal (minder) werkzame middelen. Lees en volg altijd de bijsluiter & veiligheidsvoorschrift.
Bij het schaap zelf kan je de volgende dingen doen.
Ingezonden stuk over myiasis geschreven door Janouk Marquenie
Juli 2021