Wallisers Schwarznase te koop (vragen) of te ruil ..kijk is in de 'schapenwinkel' op onze website walliser-schwarznase.nl
Ben je op zoek naar Walliser Schwarznase pas dan even op dat marktplaats erg misleidend kan zijn...maar waar moet je dan heen...
Je kan je aansluiten bij de Vereniging van Speciale Schapenrassen VSS (€30 per jr) zo kan je in contact komen met erkende fokkers. Tevens kunnen wij je van nog veel meer informatie voorzien.
Zodra je je ook aangemeld hebt bij Team Rasvertegenwoordiging ontvang je een inlogcode om op het 'ledendeel' van de website bij de 'schapenwinkel' te komen.
Hoe word je lid; klik hier
Er staan momenteel een aantal prachtige rammen en ooien in de Schapenwinkel.
Liever eerst een fokker bezoeken; dat kan
Op verschillende plaatsen in Nederland zijn fokkers bereid hun kudde te laten zien, je daar vanalles over te vertellen en je wat op weg te helpen.
Je kan zelf een afspraak maken..benieuwd welke Orientatiefokker er bij jou in de buurt zijn, kijk dan snel op de site; klik hier
Nieuwe Orientatiefokkers:
Hans Groenhuis; Dalfsen
Fam. Quak ; Vinkerveen
Hernesseroord; Middelharnis
Peter Koot; Zoetermeer
Geschreven door; Team Rasvertenwoordiging
Het wassen van een Walliser; door Stefanie Keizer
Bent u een mega enthousiaste Walliser Schwarznase eigenaar? En wenst u uw schapen te laten stralen als nooit tevoren, voor bijvoorbeeld een keuring of een fotoshoot? Maar hoe krijgt u ze echt mooi wit en zwart en algeheel mooi poeffie en pluizig??(Dit allemaal natuurlijk zonder de zachtheid/vettigheid van de wolvezels te verliezen)
Leest u dan verder voor een uitgebreid stappenplan met geadviseerde producten en tips & tricks.
Begin het wassen altijd ongeveer 2 dagen voor de keuring of fotoshoot. Nooit op dezelfde dag i.v.m. de droogtijd en de daaropvolgende stappen.
Dag 1 "Er gaat niets boven een goede basis"
U begint met alle frutsels uit de vacht te halen zoals strootjes/hooitjes/takjes enz.
Ook controleert u de billen op eventuele vastgeplakte keutels en knipt deze voorzichtig weg. Vergeet niet de modder/gras/poep tussen de klauwen weg te halen.
"Tijd voor de wasbeurt":
Alvorens u begint, zet u het schaap vast door gebruik te maken van een leren of kunststofhondenhalsband (welke niet afgeeft wanneer deze nat wordt) en een halstertouw.?Of u zethet schaap vast in een mooie schapen groom-tafel.
Heel belangrijk: Gebruik bij het wassen koud of lauw water (nooit warm water!).
Stap 1: Zorg dat het schaap goed nat wordt van kop tot kont, van rug tot buik en ook de poten.
Stap 2: Sop het schaap in met een zacht, voor wolgeschikt, wasproduct (bijv. EucalanLavender wolwas) dit product is speciaal voor wolwas geschikt en bevat de belangrijke vettestof Lanoline.?Masseer dit product niet helemaal in, alleen de uiteindes van de wol dienen te worden gewassen.
Stap 3: Zodra het schaap in totaliteit is ingesopt alles gelijk weer uitspoelen.
Stap 4: Nu gaan we het schaap laten stralen, wit wordt echt wit en zwart mooi zwart.
Gebruik hierbij een zilvershampoo geschikt voor dieren (Bijv. Quicksilver shampoo voor paarden), niet de Zilvershampoo voor mensharen.?Breng deze shampoo eerst op de viezere delen van de vacht. Ook hierbij weer alleen oppervlakkig inmasseren, op de poten mag wel stevig worden in gemasseerd aangezien de poten vaak het viest zijn.
Tip: Let hierbij op dat je de zilvershampoo niet te lang in laat trekken anders krijg je een paars schaap i.p.v. wit.
Tip: Breng deze shampoo in etappes aan, eerst kont/staart/achterpoten en dan grondig uitspoelen. Vervolgens rug en buik en weer uitspoelen. Als laatste kop/hals/borst en voorpoten, wederom grondig uitspoelen.
Stap 5: Loopt u het schaap even na, is er een gedeelte nog niet naar uw zin, dan herhaalt u Stap 4.
Stap 6: 'Last but not least' een stralende vacht kan alleen stralen als deze ook mooi glanst.
Voor het verkrijgen van een mooie glans gebruikt u een wolconditioner met een hoog Lanoline gehalte (bijv. Sonnet wolkuur); zo wordt de natuurlijke vetlaag van de wolvezel weer hersteld. Masseer de conditioner goed in in de uiteinden van de wol en laat deze 3 minuten intrekken om alles vervolgens weer uit te spoelen.
“Het wassen zit erop!”
Nu is het geduld hebben en je Walliser in een mooie schone korte weide zetten en wachten tot hij/zij droog is (hangt af van de buiten temperatuur en wind) liever niet in een stal laten drogen, het vocht kan hier minder makkelijk verdampen.
Heeft u geen zin om te wachten, dan kan een waterblazer een uitkomst zijn, dit is een soort föhn. Let hierbij op altijd te blazen met koude of lauwe lucht!
Dag 2: "Final Touch-up"
U moet vroeg uit de veren om te kijken of uw schaap nog steeds schoon is.
U haalt wederom de eventuele frutsels uit de vacht en kijkt of er echt vieze plekken in de vacht aanwezig zijn. Zo ja, dan wast u alleen de vlek met zilvershampoo, en gebruikt tot slot weer de conditioner en spoelt dit goed uit.
Heeft u geluk gehad en bent u in het bezit van een zeer ijdel schaap, dan kunt u beginnen met het opfluffen. Hierbij maakt u gebruik van een speciale schapenwol borstel.
Tip: Kam de vacht altijd met de haarrichting mee.
Let op: De borstel is vrij scherp dus let op bij de kop en de poten. Borstel alles goed uit.
Vervolgens gebruikt u vlak voor de keuring uw handen om alle wol lekker op te bollen, of u gebruikt nog een keer de waterblazer of koude föhn.
"De laatste puntjes op de I"
Het poetsen van de prachtige Walliser features, namelijk de imposante horens.
U maakt hierbij gebruik van babyolie en een oude poetsdoek. Ook de hoefjes kunnen op deze manier worden gepoetst.
En nu is het knallen geblazen met uw prachtige showwaardige verzorgde Walliser!
En daarna heerlijk genieten van uw harde werken in de wei!
Geschreven door Stefanie de Keizer