De doelstelling van de Vereniging van Speciale Schapenrassen is onder andere het handhaven en verbeteren van speciale schapenrassen en het behartigen van de belangen van de  houders van de bij de vereniging aangesloten schapenrassen.

De belangrijkste taak van de VSS is de registratie van de schapenrassen, het beheer van het stamboek, het geven van algemene voorlichting en het organiseren van algemene cursussen. 

Op dit moment staan er 45 schapenrassen geregistreerd. Bijna elk ras heeft een eigen rasvertegenwoordiger die weer de belangen behartigt van een specifiek ras en zijn/haar houders. In ons geval is dat de Walliser Schwaznase.

De Website Walliser Schwarznase Nederland is op initiatief van het Team Rasvertegenwoordiging Walliser Schwarznase (team RV WSN)  gemaakt met als doel zoveel mogelijk ( basis) informatie te geven bij de aanschaf, verzorging en fokkerij van dit prachtige ras! Wij vinden het erg belangrijk dat eenieder veel plezier beleeft aan zijn of haar dieren.

Behalve deze basis/algemene pagina is er ook een ledenpagina waar ook uitgebreidere kennis over het verzorgen van WSN, blogs, vlogs, lijsten met fokkers en advertentiemogelijkheden gedeeld worden. 

Na aanmelding van het lidmaatschap bij de VSS Ć©n bij hetTeam Rasvertegenwoordiging WSN kan men middels een inlogcode op deze WSN ledenpagina komen waar de uitgebreide informatie gedeeld wordt.